Thursday, October 9, 2014

Resepi : Nasi tomato, ayam masak merah, rendang ayam, acar

Assalamualaikum..

Nak kongsi resepi yang saya guna untuk juadah raya haji.
Semuanya kena pada tekak dan sedap.

RESEPI NASI TOMATO
Sumber: http://www.delimazamrud.my/2013/02/nasi-tomato.html

Bahan-bahan:

4 cawan beras (dibersihkan dan toskan)
1 cawan susu segar (saya ganti susu cair)
4 cawan air (kalau guna basmathi tambah secawan lg)
1 inci halia (potong panjang dan halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 helai daun bay (saya tak letak pon)
2 sudu besar tomato sos
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
3 biji tomato (potong dadu) (saya letak 1 biji je sebab dah habis)
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak tuk menumis

Cara-caranya: 

1. Panas kan minyak dan tumis bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih sampai naik bau (aku kuar kan supaya tak terlalu kuat rasa dia nnt). Kemudian masukkan bawang besar dan masak hingga bawang layu.
2. Bila bawang sudah layu masukkan bawang putih dan halia kacau 1 minit sehingga naik bau wangi dan masukkan tomato masak sampai tomato tu hancur dan kering air dia.
3. Bila tomato dah kering dan hancur masukkan sos garam dan gula secukup rasa (kalau boleh korang bagi masin sikit supaya bila letak beras dia akan terasa) Kacau selama 1 minit kemudian masukkan daun bay dan juga sos tomato kacau rata lagi.
4. Masukkan beras dan kacau rata selama 1 hingga 2 minit.
5. Masukkan air dan juga susu kacau rata dan korang adjust lah rasa masin dia sesuai dengan beras nyer nanti, Tutup periuk dan tanak hingga nasi masak, siap tuk dihidangkan.. Boleh juga dihiaskan dengan kacang peas dan juga daun ketumbar dan bawang goreng.

 
RESEPI AYAM MASAK MERAH
Sumber : http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2009/07/ayam-masak-merah.html

Bahan A:-
  • 1 ekor ayam
  • 1 labu bwang besar (dipotong gelang)
  • 2 sudu besar sos tomato
  • minyak masak
  • garam dan gula secukup rasa
  • serbuk kunyit
    *Saya tambah rempah tumis 5 sekawan tu masa menumis, bagi wangi.
Bahan B (dikisar):-
  • 15 tangkai cili kering
  • 3 cm halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 2 batang serai
  • 4 biji tomato
Cara Memasak:-
  1. Ayam dipotong kecil dan dibersihkan. Kemudian gaulkan dengan kunyit dan garam. Gorengkan hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan yang dikisar hingga garing dan naik minyak.
  3. Masukkan ayam tadi, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
  4. Gaulkan ayam dengan bahan lada hingga rata.
  5. Hidangkan. 
     
    RESEPI RENDANG AYAM
 Sumber : http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2010/04/rendang-ayam-resepi-kak-liza.html
 

Bahan A:-
  • 1 ekor ayam (dipotong kecil)
  • 2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
  • 1/2 cawan kerisik
  • 2 helai daun kunyit (disiat)
  • 2 keping asam gelugor
  • 1 keping kecil gula kabung (saya guna gula biasa)
  • Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar):-
  • 3 labu bawang besar (akak guna 1 labu bawang besar + 10 bj bawang merah)
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai (ambil bahagian putih/lembut)
  • 3 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 15 tangkai cili kering
  • 15 biji cili api
Cara Memasak:-
  1. Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
  2. Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.
  3. Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
  4. Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
  5. Tutup api, angkat dan hidangkan dengan pulut, lemang, ketupat.
     
    RESEPI ACAR TIMUN & LOBAK MERAH
     
    Bahan-bahan:
     
    • Timun -hiris
    • Lobak merah -hiris
    • Bawang merah - mayang
    • Cili merah - hiris
    • Limau nipis/kasturi - perah airnya (saya guna ni sbg ganti cuka)
    • Gula secukup rasa
     
    Cara:
    • Campurkan semua bahan.
    • Siap. 

No comments: