Thursday, October 9, 2014

Resepi : Nasi tomato, ayam masak merah, rendang ayam, acar

Assalamualaikum..

Nak kongsi resepi yang saya guna untuk juadah raya haji.
Semuanya kena pada tekak dan sedap.

RESEPI NASI TOMATO
Sumber: http://www.delimazamrud.my/2013/02/nasi-tomato.html

Bahan-bahan:

4 cawan beras (dibersihkan dan toskan)
1 cawan susu segar (saya ganti susu cair)
4 cawan air (kalau guna basmathi tambah secawan lg)
1 inci halia (potong panjang dan halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 helai daun bay (saya tak letak pon)
2 sudu besar tomato sos
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
3 biji tomato (potong dadu) (saya letak 1 biji je sebab dah habis)
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak tuk menumis

Cara-caranya: 

1. Panas kan minyak dan tumis bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih sampai naik bau (aku kuar kan supaya tak terlalu kuat rasa dia nnt). Kemudian masukkan bawang besar dan masak hingga bawang layu.
2. Bila bawang sudah layu masukkan bawang putih dan halia kacau 1 minit sehingga naik bau wangi dan masukkan tomato masak sampai tomato tu hancur dan kering air dia.
3. Bila tomato dah kering dan hancur masukkan sos garam dan gula secukup rasa (kalau boleh korang bagi masin sikit supaya bila letak beras dia akan terasa) Kacau selama 1 minit kemudian masukkan daun bay dan juga sos tomato kacau rata lagi.
4. Masukkan beras dan kacau rata selama 1 hingga 2 minit.
5. Masukkan air dan juga susu kacau rata dan korang adjust lah rasa masin dia sesuai dengan beras nyer nanti, Tutup periuk dan tanak hingga nasi masak, siap tuk dihidangkan.. Boleh juga dihiaskan dengan kacang peas dan juga daun ketumbar dan bawang goreng.

 
RESEPI AYAM MASAK MERAH
Sumber : http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2009/07/ayam-masak-merah.html

Bahan A:-
  • 1 ekor ayam
  • 1 labu bwang besar (dipotong gelang)
  • 2 sudu besar sos tomato
  • minyak masak
  • garam dan gula secukup rasa
  • serbuk kunyit
    *Saya tambah rempah tumis 5 sekawan tu masa menumis, bagi wangi.
Bahan B (dikisar):-
  • 15 tangkai cili kering
  • 3 cm halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 2 batang serai
  • 4 biji tomato
Cara Memasak:-
  1. Ayam dipotong kecil dan dibersihkan. Kemudian gaulkan dengan kunyit dan garam. Gorengkan hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan yang dikisar hingga garing dan naik minyak.
  3. Masukkan ayam tadi, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
  4. Gaulkan ayam dengan bahan lada hingga rata.
  5. Hidangkan. 
     
    RESEPI RENDANG AYAM
 Sumber : http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2010/04/rendang-ayam-resepi-kak-liza.html
 

Bahan A:-
  • 1 ekor ayam (dipotong kecil)
  • 2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
  • 1/2 cawan kerisik
  • 2 helai daun kunyit (disiat)
  • 2 keping asam gelugor
  • 1 keping kecil gula kabung (saya guna gula biasa)
  • Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar):-
  • 3 labu bawang besar (akak guna 1 labu bawang besar + 10 bj bawang merah)
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai (ambil bahagian putih/lembut)
  • 3 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 15 tangkai cili kering
  • 15 biji cili api
Cara Memasak:-
  1. Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
  2. Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.
  3. Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
  4. Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
  5. Tutup api, angkat dan hidangkan dengan pulut, lemang, ketupat.
     
    RESEPI ACAR TIMUN & LOBAK MERAH
     
    Bahan-bahan:
     
    • Timun -hiris
    • Lobak merah -hiris
    • Bawang merah - mayang
    • Cili merah - hiris
    • Limau nipis/kasturi - perah airnya (saya guna ni sbg ganti cuka)
    • Gula secukup rasa
     
    Cara:
    • Campurkan semua bahan.
    • Siap. 

[CABARAN 30 HARI BERBLOGGING : NO 8- FASHION SAYA]

Assalamualaikum..

Fashion saya?
Simple2 je.
Saya suka something yang selesa, senang nak bergerak, tak terlalu fancy.
Kalau keluar, mostly saya akan pakai jeans/seluar, tshirt or blouse, sarung instant tudung..pastu stokin & sandal..tu je

 Ni fesyen zaman baru kawin dulu.
Lebih kurang sama macam masa anak dara dulu la.
Jeans & t shirt..tudung 4 segi tu..dulu mana ada sgt tudung2 instant..

Bila anak satu, fesyennya lagi simple.
Tudung main sarung2 je.

Bila time raya @ pergi kenduri @ keje hari jumaat je, saya akan pakai baju kurung.
Ngeh3..lagipon koleksi baju kurung tak banyak sangat.

Dan kadang2 bila mood terlebih rajin @ nak feeling ayu2 sikit, baru pakai shawl.
Tu jela fesyen saya.
Saya seorang yang simple je.
Tak reti nak mekap2 bagai.

Keluar rumah, sapu moisturizer & bedak je.
Yang penting saya selesa.

Wednesday, October 8, 2014

Hari Raya AidilAdha di Perantauan

Assalamualaikum..

Tahun ni sambut raya kat Bukit Naga aje.
Malas balik kampung sebab nak elakkan kesesakan lalu lintas.
Banyak jugak khabarnya accident berlaku.

Menu raya kali ni masak sendiri je.
Encik husband yg request nasi tomato.
Ku layankan aje la.

Menunya:
1) Nasi tomato
2) Ayam masak merah
3) Rendang ayam
4) Acar timun & lobak merah
5) Lemang (beli)
6) Serunding ayam (dapat free je).
7) Kek butter marble (tak sempat ambik gambar)

Alhamdulillah, menu ni jugak la sampai ke malam.
Habis licin semua dikerjakan kami 4 beranak ni je.
Opps lupa ada sedekahkan sikit pada akak ipar yang duk kat Kota Kemuning.

Nanti saya kongsikan resepi mana saya guna ye.

Petangnya tu, lepas je balik dari rumah akak ipar, kitorg pergi IKEA.
Haha tak senonoh sangat kan..raya2 g Ikea.
Tapi rupanya ramai sungguh yang g Ikea.
Siap dengan baju melayu & kurung lagi.

Kali ni pegi Ikea siap bawak bekal air, kek butter & buah honey dew letak dlm tupperware.
Hihihi memang lapa karang kalo duk kat dalam tu.
Tips jimat cermat dari saya.
Hihihihi...

Jom tengok apa kami beli.
Ni semua utk lengkapkan rumah kami.

1) Rak warna brown x 3 keping. Harga: RM6.90
2) DIY stand utk rak x 6 pcs. Harga : RM9.90
3) Tempat letak sabun x 2 pcs. Harga : RM1.90
4) Cawan untuk letak berus gigi dll x 2 pcs. Harga : RM2.90
5) Balang kaca untuk isi minyak masak. Harga : RM5.90

 
6) Jam dinding (letak kat dapur). Harga : RM2.50
7) Selimut. Harga : RM8.90
8) Rak kaler hitam. Harga RM59 (tiada dalam gambar)

Tapi boleh tgk kat bawah ni.
Lepas siap pasang & letak segala mainan Ayman.
Aish ibu baru nk deco2 letak bunga kat situ.

Malamnya lagi banyak mainan kat atas tu.
Asyik gambar Ayman je.
Meh setepek gambar Ayna pulak.


 
 
Assalamualaikum..

Sehari sebelum raya haji hari tu, husband request nak makan Mee Kuah.
So pukul 11 pg gigih pegi Giant dekat dgn rumah beli brg2.

Ni la hasilnya.
Pukul 2 lebih kot baru siap.
Bersilat kat dapur.

Ni saya copy paste balik resepiynya.
Ada olah sikit2.

Mee Kuah
Sumber : Blog Dari Dapur Kak Yah
Dapur Mamasya & MaDiHaA
(MaDiHaA buat 2 kali resepi di bawah) 

Bahan-bahan
Sebungkus mee kuning (450 gm)
4 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
2 sudu besar cili giling/kisar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap manis
Beberapa ekor udang (x letak pon, ganti sotong)

Beberapa ketul ketulan kecil isi ayam 

2 biji telur - direbus
Sawi - dicelur

2 biji tomato (x letak pon)
2 sudu besar udang kering (x letak pon)
sebiji cili merah - dihiris
Gula dan garam
Limau nipis - dibelah 2


mamasya tambah (pilihan-tak nak letakpun tak pa) 
2 ketul ubi kentang rebus- dilenyek (tambah 1 ketul juga untuk pekatkan kuah)
beberapa ekor sotong (letak, gantikan udang tadi)
 
Tambah taugeh mentah semasa mkn (letak, celur)

Cara-cara
1) Mee dikacau-kacau di bawah aliran air dan ditoskan. (saya rendam air panas kejap kemudian cepat2 tos)
2) Tumbuk bawang merah dan udang kering secara berasingan
3) Ketuk bawang putih.
4) Sayur sawi, tomato potong dengan cara biasa.
5) Tumis bawang putih sehingga naik bau dan masukkan bawang merah.dan cili giling. Biar sampai wangi dan masukkan udang kering. Biar seketika dan kemudian masukkan sos -sos dan kicap.
6) 
Masukkan ayam dan juga udang (Udang MaDiHaA masukkan akhir sekali) dan masukkan air(berpadanan). Biar sampai mendidih. Pecahkan telur sebiji- sebiji dan kacau jangan hancur. 7) Masukkan gula dan garam, dan sayuran dan cili merah yang telah dipotong kecil tadi dan sebelum diangkat masukkan mee kuning. (MaDiHaA tak campurkan terus mee kuning.. tapi hidang berasingan spt mee kari)
8) Boleh dihidangkan bersama limau nipis, daun bawang dan bawang goreng. 
Nota dapurmamasya
9) Masukkan ayam dulu sampai mendidih, barulah masukkan ubi kentang, udang dan sotong. sayur dan cili tidak dimasukkan terus dlm kuah.

[CABARAN 30 HARI BERBLOGGING : NO 7- APA SAYA BACA]

Assalamualaikum..


Nak tau buku apa saya baca sekarang ni?

Ok, jom tengok.


Who Moved My Cheese by Dr Spencer Johnson.
Tapi versi buku saya dah ditranslate ke Malay.
Dapat pemberian dari upline Shaklee saya, Master Nurizzati.
Tq mommy.
Baru separuh je baca.


2 buku ni saya letak dalam kereta.
Selalu baca masa jam kat jalan raya.
So baca buku ni utk upkan motivasi & upkan ilmu di dada.
Chewah.


Buku ni lama dah cari.
Baru dapat semalam.
Mulanya nak beli dr kawan.
Tup2 dia bg free pulak, bayar postage je.
Semoga murah rezeki kamu.



Tuesday, October 7, 2014

RESEPI ROTI/DONAT GEBU

Assalamualaikum..

Nak kongsi 1 resepi yang boleh buat beebrapa jenis makanan.
Resepi ni boleh guna untuk buat roti, donat gebu, burger malaysia pon boleh.

Macam saya, saya buat roti & donat.
Donatnya sangat la lembut & gebu.
Letak kat luar pon masih lembut.

Ok, ini resepinya.

Bahan-bahannya:

1 cawan air suam
1 peket yis (11g)
4 sudu gula
2 sudu besar susu pekat
2 sudu planta 
3 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur dipukul

Cara-cara:

1) Campurkan semua kecuali tepung. 
2) Biarkan bancuhan yis rehat selamat 10 minit hingga berbuih.
3) Masukkan bancuhan yis sedikit2 ke dalam tepung hingga jadi doh lembut (ikut keperluan tepung, ada masa cecair tak habis. Asalkan jadi doh lembut tak lekat kat tangan).
4) Rehatkan doh jadi double naik (lebih kurang 30-45 minit)
5) Bila dah naik, tumbuk2 kan (untuk keluarkan ruang2 udara) dan uli hingga cantik.

Untuk roti:
6) Bentukkan dan letak dalam bekas.
7) Rehatkan lagi hingga jadi double.
8) Bakar pada suhu 150C, api atas bawah, hingga kekuningan.
9) Rehatkan pada redai dan sapu merjerin sementara masih panas.

Saya buat letak sosej mcm dalam gmbr bawah ni.

Untuk donat:
6) Canai doh, terap dgn acuan donat.
7) Rehatkan sampai double.
8) Goreng.
9) Salut gula @ topping choc @ blueberry/strawberry (terpulang pada citarasa) 


Gambar selepas masak tak sempat ambik.
Tapi anak2 suka sangat donat sbb lembut & gebu.
Next time boelh try letak topping mcm2 bagi anak2 lagi suka.

Shopping @ Kaison

Assalamualaikum...

Last Friday, waktu lunch panjang kan?
So, macam biasa la kalau rajin saya akan ke Giant @ Kaison Paradigm Mall.
Tu yang paling dekat.

Jom tengok apa yang saya sambar kat Kaison.


4 pasu kecik utk aktiviti gardening saya. RM1.20 je 1 pasu. 
Bekas kaca utk isi gula dan kopi. Harga : RM4.90
Penyiram pokok warna purple. Harga : RM5.90 kot (lupa dah)
Cupcake casing yang comel bentuk bunga. Harga : RM1.90
Bekas letak lilin warna hitam. Harga : RM9.90
Bekas DIY ada tulisan LOVE. Harga : RM7.90


Ni jelah yang saya beli.
Setakat ni semua dah diguna pakai.
Hehe..:)

[CABARAN 30 HARI BERBLOGGING : NO 6- MY LOVE]

Assalamualaikum..

Bersiaran kembali setelah 3 hari bercuti.
Selamat Hari Raya Aidil Adha semua.

Jom, nak cite pasal tajuk My Love utk hari ke 6.
Sbg seorang Muslim, mestilah letakkan 100% malah lebih sayang kepada Allah, Rasul, dan agama sendiri.
Basic la utk semua orang Islam kan?

Yang keduanya, sudah tentulah family tercinta.
Mak, abah, dan adik beradik.
Saya ada 1 orang abang, 1 adik perempuan, dan 1 adik lelaki.
Kiranya 2 pasang la anak2 mak abah saya.

Dan jatuh no 2 jugak, family kecik saya sendiri.
Suami, 1 orang anak lelaki, 1 orang anak perempuan.

Coming soon in sya Allah next January baby boy pulak (yang doc scan la)
Takde dieorg semua ni x lengkap hidup saya. 

Seterusnya, saya sangat sayangkan biznes Shaklee saya.
Rasanya memang saya akan teruskan samai capai tahap tertinggi dalam Shaklee.

Dan last but not least, saya sayang pokok2 saya.
Eh..hahaha pokok pon masuk dalam list.
Saya sangat suka dengan kehijauan pokok2.
Buat saya rasa tenang.
Dan dapat pahal berbakti pada tanah.
Malah pokok juga akan doakan kita, berzikir pd Allah.


Koleksi pokok saya setakat ni.

Pokok cili pon dah bertambah tinggi kejadiannya.
Suka sangat2.



Kalau tengok dah bertambah dah pasu2 kecik hijau & kuning tu.
Dalamnya sy cuba tanam tomato 2 pasu, bunga matahari 1 pasu, dan bunga daisy 1 pasu.
Taktau la hidup ke tak pokok bunga tu.
Kalau tomato tu in syaa Allah la kan.




Nanti nak cuba tanam serai & daun kesum.
Kena carik pasu besar sikit.
Xnak tanam atas tanah terus sebab nanti tak boleh alih2 kedudukan dia.

Friday, October 3, 2014

[CABARAN 30 HARI BERBLOGGING : NO 5- APA ADA DALAM BEG SAYA]

Assalamualaikum..

Apa ada dalam beg saya?
Kalau hari bekerja, saya pakai beg biase2 je.
Kalau hari cuti, keluar dgn anak2 saya akan bawak beg galas. Senang nak handle & letak segala brg budak dlm tu sekali harung.
Kalau pergi event special sikit, pakai beg cantik2 sikit.



Ok, ni lah beg kerja saya setiap hari.
Simple je.
Kaler hitam, senang matching dengan apa baju pon.

 Kat dalam dia, selalunya ada barang biasa la.
1) Tablet Note 8.0 (tiada dlm photo, sbb amik gambar pakai tablet tu)
2) Hp Nokia
3) Wallet
4) Charger
5) Sampul (ada bil2, price list shaklee)
6) Kunci ofis & kunci kereta.

Item 1-4 dan 6 tu paling penting.
Memang sentiasa bawak.
Sebenarnya charger tu ganti Powerbank.
Sejak pindah ni, x jumpa2 powerbank daku.
Sebabnya belum habis kemas kan.
Lamanya mak buyung nk bg habis kemas.
Silap2 terberanak dulu ni.

Thursday, October 2, 2014

MILK BOOSTER

Assalamualaikum...

Alhamdulillah ramai di kalangan ibu2 dah ada kesedaran betapa pentingnya penyusuan susu ibu secara eksklusif kepada bayi.

Namun, tak semua bertuah dikurniakan susu melimpah ruah.
Ada yang kurang bernasib baik, susu merudum atau langsung tiada.
Banyak cara dan tips untuk perbanyakkan susu, yang penting perlu terus cuba dan berdoa.

Banyak manfaat untuk ibu & bayi yang diberi susu ibu.
Bukan saja secara fizikal, tapi penyusuan ibu merapatkan hubungan @ bonding di antara anak dan ibu.

 
 Dan sudah tentu lah susu ibu adalah yang terbaik di dunia.

Bagi ibu2 yang bekerja, masa berpantang adalah masa latihan untuk beri susu perahan.
Di sini ada disertakan contoh jadual untuk beri susu perahan & direct feeding.
Harap membantu.

Shaklee turut mempunyai supplement yang boleh membantu.
Ingat ye, membantu.
Bukan 100% bergantung pada supplement.
Perlu disertakan dengan usaha seperti kerap pam, berurut dan sebagainya.
Selain itu, berdoalah dan mintalah pada Allah agar niat ibu2 dipermudahkan oleh-Nya.


Set penyusuan paling asas dari Shaklee terdiri daripada ESP & Alfalfa.
Jom tengok apa yang baik kedua2 items ni.
 
Kebaikan ESP :

📌 Sumber protein terbaik  tingkatkan kualiti & kuantiti susu ibu.
📌 Susu ibu lebih pekat  bayi cepat kenyang
📌 Protein disalurkan kpd bayi melalui susu ibu  bantu tingkat tumbesaran bayi.
📌 Beri tenaga berterusan kepada ibu.
📌 Bonus : kulit ibu & bayi cerah & cantik.

Kebaikan Alfalfa:
 
📌 Herba yang bersifat galactagogue  merangsang penghasilan susu ibu.
📌 Sangat bagus utk masalah dalaman wanita seperti keputihan & keintiman.

ESP ada promo bulan ni.
Beli 6 percuma 1.
So harga lebih murah berbanding biasa.
Beli 1 tin pon boleh.
 
Berminat nak order?
Pm/whatsapp : Zila 016 663 5191

 
 

AYNA TAK COMEY DAH

Assalamualaikum..

Last week, temankan encik suami g klinik.
Keluar jer dari kereta, laju je dak kecik Ayna jalan.
Tangan baru je nak grab dia, dia dah jatuh tersembam atas jalan dengan muka ke bawah.

Kuat dia menangis masa tu.
Terus angkat, dukung & pujuk2 dia.

Sampai depan klinik, tengok2 hidung calar & berdarah dah.
Bibir pon berdarah sikit.
 Patut la menangis kuat.
Sakit tu.

 Tapi dalam klinik, aktif dia kemain lagi.
Macam tak jatuh je lagak dia.
Ibu lak yang risau terlebih.

 Time nak tukarkan pampers sebelum tidur, check kat lutut pon ada luka sikit.
Tapi gaya memang macam tak jatuh la.
Boleh lagi main macam biasa.
Tetap ceria ye Ayna.

nesday, October 1, 2014 [CABARAN 30 HARI BERBLOGGING : NO 4- TIPS KEMAS RUMAH]

Assalamualaikum..

Untuk tips kemas rumah, buat masa ni saya nak share tips kemas di bahagian dapur.
Sebab maklum la baru berpindah kan, bahagian lain masih belum di kemas @ deco sepenuhnya.

 Bila ada kitchen cabinet ni senang sikit susun2 barang.
Ni kat bahagian bawah KC.
Ada tray utk isi pinggan mangkuk.
Ada 2 tingkat.

Bahagian atas : susun pinggan & mangkuk kaca.

 
 Untuk bahagian bawah pulak, saya letakkanmangkuk kaca yg besar & cawan kaca.



Nampak tak cara saya susun cawan kaca tu?
Cara ni saya belajar dari mak saya.
Jimat ruang dan unik.
Cantik tak?
Hehe


Ni pulak bahagian atas table top.
Betul2 tepi sinki.
Saya letak rak pinggan ni untuk letak pinggan2 yg baru dibasuh.
Cawan2 plastik semua letak kat sini.
Ada 2 bekas comel warna pink untuk letak sudu dan segala senduk mak nenek.

Kasi zoom sikit.
Ha nampak tak 2 produk Shaklee kat situ?
Basic H & Dish Wash Concentrate.
Bagus untuk mereka yang alah pada sabun.
Sebab produk Shaklee semulajadi
Nak order boelh roger2.
Murah je habaq ang.


Ni dinding bahagian mengadap KC.
Baru je gantung weekend baru ni.
Beli lama dah frame2 comey ni.
Beli kat Kaison.
3 penyangkut tu pon Kaison jugak.
Maaf kalo senget.

Kasi zoom gmbr cupcakes & donuts.
Nampak sgt tempting.

 Last but not least, nak share laundry basket yg sgt comey ni.
Letak sebelah mesin basuh.
Kaison jugak.

Wednesday, October 1, 2014

SHAKLEE PROMO OKTOBER : ESP

Assalamualaikum...

September dah berakhir.
Sekarang Oktober menjengah.

Apa promo Shaklee pada bulan ni?




Yes, jatuh kepada the HOT product iaitu ESP.

Promo ESP:
Beli 6 tong ESP anda akan dapat:
1) Free 1 lagi tong ESP
2) Free membership worth RM65
3) Cash Bonus pada November.

Teruja tak Kak Ton?
Teruja kan?

Jom sama-sama tambah side income.
Nak beli kongsi dengan kawan2 tempat kerja boleh.
Kongsi dengan jiran2 boleh.
Kongsi dengan family member boleh.
Nak simpan stok untuk diri sendiri pon boleh.

Pm/whatsapp : Zila 016 663 5191
Email: ziela2r@gmail.com
Fb: Rozilawati Rani
Page fb: Yuliez Supplemet Shoppe

[CABARAN 30 HARI BERBLOGGING : NO 3- TEMPAT MAKAN PALING BEST]

Assalamualaikum..

Jom cite tempat mkn paling best.
Makan dah jadi 1 keperluan, ye tak?
Setiap org mesti ada makanan kegemaran @ tempat2 makan yang jadi port biasa.

Bagi saya, tempat makan paling best mestilah kat rumah mak saya di kampung.
Aish masakan mak kan semua pon sedap.
Tambah lagi bila duduk berjauhan ni kan.
Homesick ok.

 Walaupon caption tiada kena mengena dengan makanan, tapi saya sangat suka gambar ni.
Gambar di laman rumah mak kat kampung.
Best kan laman penuh dengan pokok2.
Saya pon sangat suka bertanam/berkebun.

Opps makanan kegemaran saya yang dimasak mak antaranya asam pedas.
Memang terbaik.
Orang johor mana lari dari asam pedas.

 

Gambar hiasan je kat atas tu, ambik dari google.
Tapi saya memang suka asam pedas yg kuahnya pekat2 sikit, ada tomato & bendi banyak2.
Baru best.

Selain tu, yang sekarang selalu jadi kunjungan kalau tak masak dirumah.
Kami akan makan di Anis Wanis Seafood.
Yang bestnya, ada beranda macam kat atas tu.
So sesuai sangat la yang ada anak2 tengah aktif.
Boleh duduk2 santai2.
Yang penting dekat dengan rumah.

Kalau yang Western & fusion food, saya suka restoran Murni SS2 kat PJ town.

Tengok menu dia je pon dah tertarik.
Tapi memang best makan kat sini.
Servis pon cepat je. 

Tu jela tempat makan yang best utk saya.
Lain2 hari masak je kat rumah.
Korang pulak?
Jom share.