Monday, July 6, 2015

17 & 18 Ramadhan

Assalamualaikum..

Sekejap je ye dah 19 Ramadhan.
Persiapan pon belum spepenuhnya ready.
Ada la certain things yang beli last minute.
Mengekek baby main dengan Ayna.
Bonding.

Sabtu pon full dengan aktiviti.
Pagi pergi Shaklee restock barang.
Lepas tu pergi beli brg dapur kat Giant.
COD barang Shaklee.
Beli barang2 buat kuih raya kat kedai bakeri.
Petang bersilat masuk dapur.

Menu sabtu:
Siakap stim
Telur bistik
Nasi putih
Roti jala + pulut + kuah durian
Air oren

So, ahad duk umah je.
Buat cookies.

Menu Ahad:
Ayam masak lemak cili api
Kangkung goreng
Butter prawn
Bubur Cha Cha with durian
Air sirap laici

Ni menu istimewa. Geram dgn drumstick tu ha.

Alhamdulillah semua lauk habis. Bertambah2 suami & anak2 makan. Syukran. Seronok masak utk family. Tapi hari cuti jela. Hari kerja memang x sempat nak masak.

 Ini budak pon makan banyak. Sedap ye butter prawn tu. Nanti ibu buat lagi ye. Ayman duk ulang bubur cha cha sampai la licin periuk. Yg bubur cha cha pon sedap jugak semalam. Macam nk buat lagi je hr ni. Keh3.

Pastu kul 10 lbh mcm tu, ada org request pisang goreng. Kebetulan kak ipar bagi pisang, goreng la kejap. Blessed.

Kuih Raya : Famous Amos Choc Chip Cookies

Assalamualaikum...

Pagi ahad semalam sempat la buat 2 cookies.
Choc chip cookies & almond london yang x sempat nak salut coklat lagi.
Malam sebelum tu, siap2 letak segala tepung dlm bekas.
Senang sikit nak buat kerja.
Pantas jer.

Biskut ni senang sangat.
Xde mixer pon boleh buat.
Tapi oven kena la ade ye.


Xyah terap bagai. Sudu2kan jer.
Dapat 1 tupperware besar ni. 2 adunan.

Jom tengok resepi.

Biskut Famous Amos, 

Bahan A
1/4 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (~+75 gm)
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur gred B
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar @ susu tepung
1/2 sk vanilla extract


Bahan B
2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 sb serbuk koko (di ayak)
1 sb tepung jagung (di ayak)
1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 cawan walnut cincang/almond nib (blh ganti biji bunga matahari)
1 cawan semi sweet chocolate chips


Cara cara:
Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk. 


Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbanat dan serbuk cream of tartar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. Kacau dengan menggunakan spatula. Lepas tu, masukkan walnut dan chocolate chips. Adunan agak lembik.

Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Saya bakar selama 20 minit. Angkat dan sejukkan di atas jaring.

Nota:
1) Resepi asal guna 1 cawan gula kaster dan 1 cawan gula perang. Jika tak suka manis, boleh guna 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang sahaja (untuk adunan penuh yang menghasilkan 100 biji)

2) Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan
3) Untuk cookies yang bentuknya cantik dan tidak leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dalam fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dalam dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya adunan tidak cair.


Lepas je choc chip ni (jap je buat choc chip), uli lak almond london versi bulat.
Malas nak buat lonjong tu.
 
Oven ni pon senang. Sekali masuk 2 tray terus. Cepat jela bakar.
Belum sempat salut coklat & tabur almond nibs.

Maybe hari lain kot.
Tu pon Ayman & Ayna duk ngadap dah.
Kata sedap.
Bila berbuka try 1 memang sedap.
Maybe sebab dalamnya ada nestum, wangi lak tu.
Serius memang x pakai resepi lain dah pasni.
Nanti sy share ye bila dah siap salut coklat semua.

Friday, July 3, 2015

Puree Kurma

Assalamualaikum...

Alhamdulillah hari ni dah hari ke 16 berpuasa.
Baby Ayzad dah sembuh dari rashes allergy tu.
Selera nak menyusu pon back to normal.

Hari ni menu baru pulak untuk baby Ayzad.
Mulanya plan nak buat puree pisang je.
Tapi tak jumpa pisang lak.
Kat buah pon stok buah2 dah xde.

Yang ada kurma & kentang je.
So, decided utk buat puree kurma.

Resepi Puree Kurma:
1) Steam/kukus kurma hingga lembut
2) Buang kulit & biji
3) Blend dengan sedikit air masak
4) Tapis halus.

Kalau masa makan tu nampak mcm pekat sangat, boleh campur fresh EBM @ air masak.

Hari ni anak2 bangun awal.
siap mandi kat rumah lagi.
Gambar Ayman : untuk kenangan.

Wednesday, July 1, 2015

Baby Ayzad @ 6mos

Assalamualaikum...

Alhamdulillah baby ayzad sudah 6 bulan semalam.
Semalam jugak start solid food.
Try dengan puree carrot dulu.
Steam carrot + blend sampai halus + tapis
Simpan dlm bekas tupperware kecik ni. Buat stok 3 hari.
Kalendar ni siap tulis jadual untuk menu baby Ayzad selama sebulan.
Actually kalo tgk jadual tu, start dgn puree pisang.
Tapi tak jumpa pisang.
Kena carik kat supermarket la kot.

Ni guidelines yang boleh ikut untuk baby 6 bulan.
Stok susu 1 sesi je ni, tu pon kene stop sebab botol bwk 2 je. Miss B time ni penuh lagi. Alhamdulillah rezeki.
Baru baik demam, naik pulak ruam2 allergy. So no seafood ye ibu this week.
Today my baby Ayzad is getting better. Ruam dah berkurang.
Masa check kat klinik, timbang sekali berat Ayzad.
Cuma 7.5 kg je.
Ibu pon rasa Ayzad dah susut sikit gara2 demam & x lalu nak minum susu sgt.
Dah makin aktif meniarap. Angkat dada pon dah tinggi. Boleh la duduk kalau pegang. Kalau biar, kepala jatuh ke depan. Hehe.
Itu jela nak share.
Semoga cepat sembuh & kembali berselera ye dgn susu ibu awk ni.

Thursday, June 25, 2015

Ramadhan : Spring Cleaning

Assalamualaikum...

Lama lak tak bersiaran.
Busy sikit la bila Ramadhan ni.
Banyak benda nak settlekan.

Alhamdulillah bulan puasa ni waktu balik 4.30ptg.
So balik je, singgah solat kat surau baru pergi beli makanan kat bazar.
Nak masak memang tak sempat.
Sampai rumah 7 @ 7 lebih.
Dan selalunya tak sempat pon nasik nak masak dah azan dah.
So, usually akan beli kuih untuk alas perut.
DEngan 3 org kanak2 riang lagi, kalut sikit la nak berbuka.
Tapi selesa je sebab kat rumah sendiri kan.
Kalo kat kedai maunya kalut lagi teruk.

Weekend pon banyak perancangan sebenarnya.
Nak kemas itu ini.
Lipat sana sini.
Bersih atas bawah.
Semput mak.

Last weekend sempat kemas 2 bahagian je dalam kitchen cabinet.
Tall unit paling bawah & 3 tier drawer.
Lain2 nan hado x sempat.
Lipat baju yang berbakul pon x sempat.

Pagi lepas sahur, kemas dapur sikit.
Ni la hasilnya.
Tall unit paling bawah.

Sebahagian Koleksi tupperware.


Before: Sebelum bersihkan.
After : Tersusun la sikit siap dgn label.
After : tepi pintu tu pon gantung apa yg boleh.

Pastu, 3-tier drawer yang bersepah.
Gambar sebelum xde.
Drawer paling atas. Bakal dipenuhkan dgn baking tools yg belum kemas lagi dalam setor. Nak raya kan, haruslah basuh segala tools utk projek kuih raya tahun ni.
Drawer kedua penuh dengan stok makanan & minuman segera. Biskut & snack pon sebahagiannya dalam ni. Sebahagian stok lagi ada dalam tall unit bahagian atas. Nanti next time, kita share.
Segala balang kaca letak kat drawer ke 3 ni. Dalam ni ada gula, susu tepung, tepung gandum. Bakal dipenuhkan lagi ni dengan macam2 tepung utk projek kuih raya nanti.

Elok je siap kemas ni, bunyi budak paling kecik merengek nak susu.
Ni ha budaknya. Hehe nak masuk 6 bulan dah. Pandai meniarap & pusing2. Macam nak duduk pon ye jugak ni. Makin berat. Tengok peha la kan? Kekeke.

Friday, June 12, 2015

Ibu demam

Assalamualaikum..

Baru je baik demam.
1 hari EL, 1 hari MC.
Hari ni baru masuk kerja.

Hari pertama:
1) Demam + sakit kepala + muntah
2) Ayman & ayna tinggal rumah pengasuh, baby Ayzad duk dengan ibu.
3) Tak selera makan, terbaring 1 hari
4) Petang baru makan megi + roti bakar.
Hari kedua:
1) Siap2 nak p keje, tapi p klinik dulu sbb x tahan sakit kepala + sakit tekak pulak.
2) Dapat MC, doc ckp x cukup rehat + x cukup tido.

3) Balik rumah rest sepuasnya tanpa anak2.
4) Petang : sempat siapkan pulut durian. Demam dah kurang, sakit kepala pon kurang. Sakit tekak bertambah.

5) Malam: masak simple - singgang ikan + budu + ulam2 + ikan goreng + telur dadar
Ibu tgh solat, ayman main benda yg x sepatutnya. Habis sepeng kepala belakang.
Tengok ibu pakai baju kurung pink, dia pon nak jugak. Walaupon x mandi lagi.

Tanaman : Kangkung tuaian pertama

Assalamualaikum...

Ni dia kangkung tuaian pertama.
Bismillah dah siap masak & makan dah.

Kangkung : buat lauk dinner.
Jimat belanja utk 1 sesi masak dinner.
Kangkung cepat sgt membiak.
Meleret2 ke tanah dah.
So, kutip la.
Batang tinggal sebab nanti tumbuh baru.

Pokok kunyit : Updated

Assalamualaikum...

Dah janjkan nak update pokok kunyit.

Dah tumbuh 2 daun.
Pokok ke 2.
Pokok ke 3. Baru bertunas.
Senangnya dalam hati tengok pokok kunyit naik dgn subur.
Saya suka.
Saya seronok.

Tanaman : Cara tanam daun kesum

Assalamualaikum...

Selain daun kunyit, saya jugak tanam daun kesum.
2 pasu jugak la tanam.
Mula2 1 pasu je, pastu nampak sarat sgt.
Potong2 batang dia cucuk dalam pasu lain.
Pon hidup dgn suburnya.

Ni pasu pertama. Dah tinggi dah naik. Tu pon puas trim dah.
Pasu ke-2. Ni hasil yg trim pastu cucuk jer dalam pasu ni.
Ok, cara tanam pokok daun kesum ni senang je.
Start tanam dulu beli daun kesum utk masak.
Pastu banyak sangat lebih je.
Try je la cucuk kat tanah.
Tgk naik elok.
So start dari tu, memang cucuk je batang terus hidup.

Sumber : Google. Ni contoh daun kesum yang kita beli kat kedai. Batang tu cucuk je kat tanah. In shaa Allah hidup lah dia.
Nak jaga pokok daun kesum ni pon senang je.
Asal air cukup, cahaya matahari cukup.
In shaa Allah hidup subur mewangi la dia.
Hehe, cubalah.

Tuesday, June 9, 2015

Tanaman : Cara tanam kunyit

Assalamualaikum..

Alhamdulillah mini garden dah bertambah meriah.
Kunyit yang disemai 2 minggu lepas dah naik tinggi.

Ni gambar ambik jumaat lepas. Pagi tadi tengok naik lagi 1 daun.
Total pokok kunyit ada 3 pokok.
1 dah naik tinggi macam gambar atas.
2 lagi baru bertunas sebab ibu kunyitnya besar sikit.

Senang jer cara tanam kunyit.
Beli ibu kunyit kat kedai, macam utk masak tu.
Sumber google : ibu kunyit
Kalau besar, boleh potong.
Lagi cepat naik.

Cara tanam:
1) Gali lubang (kedalaman bergantung pada saiz ibu kunyit)
2) Tanam kunyit separuh je, separuh biar di luar permukaan tanah.
3) Biar & siram setiap hari
4) Seminggu - 2minggu akan mula bertunas (bergantung pada saiz jugak. Jika kecik, makin cepat bertunas)

Nanti saya uploadkan gambar 2 lagi pokok kunyit yang baru keluar tunas.
Dan jugak pokok kunyit yang dah keluar 2 daun besar.
Seronok.

Monday, June 8, 2015

Weekend activity : Floria Putrajaya

Assalamualaikum...

Ni pulak aktiviti hari ahad.
Pagi2 masakkan mee goreng utk tetamu kehormat.
Pastu beli kuih sikit2.

Abah pulak buat operasi mengemas kat dapur bahagian belakang.
Semua benda dia selongkar & buang yang taknak pakai.
Siap p bakar semua kat belakang rumah.
Hahaha meh la dtg selalu kemas rumah anakmu ni.
Kekeke.
Actually memang nak kemas pon tapi tak berkesempatan lagi.
So bila abah dah offer diri, memang tak bantah la.
Kalo bantah pon, dia buat jugak.

Pastu baru siap2 pergi rumah sepupu.
Sebab abah dah janji nak balik saing dengan ayah saudara.

Rambut depan tu nak masuk mata dah kakak Ayna.
Singgah masjid solat.
Masa mak nak balik nangis2 si Ayman nak ikut.
Huhu pujuk2 bagi dia lupa.

Pastu pi pekena Nasi Lemak Royale kat Ampang.
Then, en suami drive sampai la Putrajaya.
Saja jalan2 katanya.
Dalam hati mesti nak g Floria Putrajaya.
Pusing2 carik Precint 4, last2 jumpa jugak.
Ramainya orang.

Tiket masuk RM5 utk dewasa. Kanak2 bawah 6 tahun FOC.
Beli biji benih bendi, kucai, cili merah
Beli baja & racun organik.
Banyak sebenarnya nak beli.
Tapi cash x banyak.
Ada la dalam RM40 je kot.
Hua3 tu la x bgtau nak pergi sini.
Mampu jalan2 & tengok jela.
Selebihnya bergambar.
Jom layan gambar tanpa caption.


























Actually banyak lagi nak amik gambar.
Banyak view yang cantik sangat2.
Tapi sebab dah nak maghrib + baby Ayzad pon macam nak merengek nak susu, so decide kuar jela.
Carik masjid sambil susukan Ayzad dalam kereta.

Penat tapi seronok.
Anak2 pon kata seronok & nak datang lagi.
Yes, memang akan datang next time.