Monday, February 15, 2016

Resepi : Donat Kentang yang lembut & gebu

Assalamualaikum...

Just nak share resepi donat kentang yang sangat lembut & gebu.
Dah banyak kali buat sebab jadi kesukaan anak2 dan suami.

Guna sebiji knetang mcm ni je. Beli kat matahari hari tu. 1 plastik besar RM1 ++ je.
Guna resepi dari FB Tahrunnisah.
Tq ye tuan punya resepi.
Tapi kadang2 saya tak tunggu sangat naik.
Lepas uli tu je perap dalam 15-20 minit dalam tempat bertutup & panas, so cpt dia naik.
Terus uli lagi sekejap, & bulat2 kan.
Ikut je step atas tu.

Siuap terap, goreng terus.
Masa goreng pon akan kembang lagi.
Senang sgt.

Uli sampai x lekat kat tgn. Selalu x hbs pon air tu.
Selesai goreng. Bulat2 kecik tu budak2 suka. Ni baru separuh je yg besar. Sekali adunan, dapat la 24 biji besar.
Hasil salutan dgn gula ising.
Hasil salutan dgn gula castor halus.
Donat2 kecil tu salut coklat & coklat rice.
Salutan dgn coklat masakan & kacang.
Penunggu setia.

No comments: